Sant Ferran

  • LOCATION Sabadell
  • > CLIENT Private
  • YEAR 2018
  • STATUS Built
  • CATEGORY Architecture
  • SCALE City
  • TEAM OUA: Jordi Artigas Masdeu (architect), Oriol Serrat Genescà (architect), Àlex Gómez Gili (architect)

“Experimenting with rarely used materials in the residential sector makes the project unique”

Minimal expression, maximum comfort and details that make the difference are the identity mark of this multi-family housing consisting of thirty-two dwellings with parking in Sabadell. Located on the border between the residential and the industrial fabrics of the city, the residential block compares a peculiar choice of materials with a very rational composition. We reviewed the project with Oriol Serrat, who is the head of OUA’s Architecture Department.

For whom is the project intended? And how do you address the user’s needs?
The assignment comes from a developer who wants to build a rental residential building. The aim is that most of the resulting homes are expected to have two bedrooms, two bathrooms and a controlled surface so that the rental price can be adjusted and affordable.

Based on these requirements, we proposed a very rational project, seeking the closest approach in the requirements expressed by the client and the maximum efficiency of the whole, but without losing sight of the main motivation of the building: the people who will live there are comfortable in their homes.

What feature gives the proposal its identity?
It is a residential building, but it is located on the boundary between industrial and residential areas. This led us to explore materials that are more typical of industrial buildings, such as concrete, which is used in various formats as a configuring element of the façade.

The building has quite different façades. What is the purpose of each one?
The façade is designed to dialogue with the residential building (which makes a common wall) and the industrial fabric (which is found next to it). Consequently, the appearance of each façade varies depending on its orientation.

The north façade has views of Plaça del Treball and the massif of Sant Llorenç de Munt. However, the sun does not touch said façade, and we have designed openings that go from the ground to the ceiling and from wall to wall so that the boundary between interior and exterior practically disappears, maximising the views and, at the same time, the entry of light.

On the other hand, the south façade requires more solar protection, and for this reason, we have opted for openings with more contained dimensions.

Due to its proximity to the adjoining building, the east façade is treated practically as a front façade with much smaller openings.

The base of the building also has a unique shape…
The openings on the ground floor are hidden behind a kind of latticework that is shaped by the repetition of several pilasters made of prefabricated concrete pieces that look like piano keys. This design offers privacy to the ground floor rooms facing the street and gives expressivity to this supporting element of the building.

What added value does the client bring?
The key to achieving a unique result was the client’s trust in the Drafting team in terms of experimenting with rarely used materials in the field of residential developments.