Hotel Orangine

  • LOCATION L'Hospitalet de Llobregat
  • > CLIENT Private
  • YEAR 2021
  • STATUS Built
  • CATEGORY Architecture
  • SCALE Neighbourhood
  • TEAM Laura Coladas, Oriol Serrat, Anna Cases, Rafel Gras

“The decision not to demolish in order to rehabilitate and reuse the existing architecture is a rising value”

Not to demolish, but instead, preserve and rehabilitate is a growing trend that not only contributes to greater sustainability in architectural practice but also gives uniqueness to projects. This is the case of the new Hotel Orangine, the transformation of a building that used to be an old printing house into a hotel full of character. From OUA’s Architecture Department, Laura Coladas and Oriol Serrat explained to us the project.

Let’s start with the client…
It is a small family hotel company that decided to invest in the purchase of an old warehouse in L’Hospitalet de Llobregat, which is an emerging and growing area in expansion due to the moratorium on hotels in the centre of Barcelona. As it is a non-tourist area, the client opted for multifunctionality and aimed at different customer profiles.

What is the objective of the project?
The project aims to preserve and restore the original design of the building’s structure, which keeps the conditions of origin and the essence of an industrial building. In the case of the façade, the aim is to modify the morphology of the façade to integrate it into the new and intended use for the building. So, it has been conceived as a new element but with reminiscences of the materiality of the old printing house.

What part of the process has been the most important?
The dialogue with L’Hospitalet de Llobregat City Council to understand what could be preserved and maintained in the building and, at the same time, to make the change of use was crucial. It was necessary to understand the assignment, the regulation and the original architecture.

What has been one of the biggest challenges?
The acoustic requirements that must be applied for the operation of a hotel (in which acoustics play an important role). The great heights of the space and the play of height differences used in the interior design were a challenge to control the acoustics.

What decisions have been taken in terms of sustainability?
One of the most important values we have opted for was the decision not to demolish in order to rehabilitate and reuse the existing architecture. We also improved the thermal optimisation of the building using very powerful insulation.

What elements make the project unique?
It is an intervention that generates a great deal of permeability with the surroundings as it incorporates a type of activity that is not common until now. In addition, the opening of the party wall towards the public space has allowed the building to open up to the direct surroundings of the neighbourhood. Specifically, inside the block, we can find the Plaça de les Vidrieries Llobregat with green areas and children’s play areas.