Soledat

  • Ubicació Sabadell
  • > Client Privado
  • Any 2017
  • Estat Construït
  • Categoria Arquitectura
  • Escala City
  • Equip OUA Group

És important preveure la possibilitat que els edificis es puguin adaptar a les necessitats canviants dels seus usuaris

Projectar la futura casa d’un molt bon amic és un repte afegit per a qualsevol arquitecte. A OUA, ens agraden els reptes i aquest projecte és un exemple de com els convertim en casos d’èxit. Amb la llum i la versatilitat com a objectiu, i l’enteniment i la confiança com a fonaments, l’Oriol Serrat, director de l’Àrea d’Arquitectura, completa una casa unifamiliar que s’adapta a les necessitats canviants d’una família.

Quina és la llavor del projecte?
El projecte està pensat per a un amic, la seva parella (també amiga) i els seus tres fills (dos nens de cinc i vuit anys i una nena d’un any). Des d’un inici, es té present que les seves necessitats aniran canviant a mesura que vagin passant els anys i els fills vagin creixent; per això, el projecte es planteja de tal manera que es pugui anar adaptant a aquestes noves necessitats. Vam fer moltes reunions, dinars i sopars amb tota la família per establir les seves prioritats i vam intercanviar molts correus electrònics amb llistes de preocupacions, propostes, idees i consells fins a arribar a conceptualitzar una casa a mida.

Quins detalls permeten que la casa sigui flexible?
L’habitació dels nens es projecta inicialment com un gran espai de 50 m2, però està plantejat de tal manera que, quan aquests creixin i necessitin espais propis, es pugui dividir en dues o tres habitacions. Al fons de la parcel·la, s’ha deixat un espai perquè, en un futur, si cal, també s’hi pugui construir un estudi, una sala de jocs o, fins i tot, un petit espai on els fills adolescents puguin tenir la seva intimitat.

A part de l’adaptabilitat, quins altres requisits ajuden a perfilar la proposta?
La lluminositat era un element molt important per a la família i s’aconsegueix potenciar al màxim amb l’ús general del blanc, grans finestres i la incorporació d’un pati central acabat amb rajoles brillants que connecta visualment tots els espais de la casa i els banya amb llum natural.

Les finestres creen un joc de perspectives molt interessant…
Sí, i afavoreixen un sistema de ventilació creuada que propicia la sostenibilitat del projecte en l’àmbit energètic. A més, la seva composició permet connectar els diferents espais i, alhora, poder compartimentar-los de manera acústica i visual.

Com ha influït l’entorn en la definició del projecte?
L’edificació s’ha alineat amb les cases veïnes i s’ha optat per un acabat continu i una composició de finestres que fan joc amb la majoria d’edificis de la zona.

Un valor en alça…
La importància de preveure la possibilitat que els edificis es puguin adaptar a les necessitats canviants dels seus usuaris, ja sigui en l’àmbit professional, per canvis en l’estructura familiar o qualsevol altre canvi en la manera d’habitar, com per exemple els viscuts durant la crisi de la COVID-19. Sobretot si es tracta d’una família amb nens petits.